Batenburg Digit gaat verhuizen naar Zevenhuis. Het personeel krijgt een grote inbreng in het ontwerp als het gaat om het binnenklimaat.
Batenburg Digit – met tachtig werknemers – is het bedrijf dat in 2020 voortkwam uit de overname van DIGIT Elektrotechniek door Batenburg Techniek, een specialist in industriële automatisering die in negentien vestigingen meer dan 1200 mensen in dienst heeft.
“Jonge mensen vinden duurzaamheid en het klimaat waarin zij werken belangrijk. We willen echt een thuis zijn voor onze medewerkers.”
Eén dak
Het moederbedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, vertelt directeur Frits Tjalsma van Batenburg Digit. Zijn bedrijf, in 1988 opgericht door Jack en Betty Dekker, is nu nog gevestigd in drie panden op de Compagnie. Sinds de overname bestond de wens om alles onder één dak samen te brengen. Nieuw beton is niet het allerduurzaamst, maar er zijn volgens Tjalsma geen bestaande bedrijfsgebouwen beschikbaar die aan de wensen voldeden.
Stabo Bouw, de ontwikkelaar en bouwer uit Blokker, bracht de oplossing. Stabo gaat geheel naar de wens van Batenburg Digit op de hoek van de Jan Tinbergenweg en de Jan Penweg een gebouw neerzetten – een ’maatjas’, noemt Stabodirecteur Sjon Koning dat, en houdt dat in eigendom. Net als op De Compagnie gaat Batenburg Digit het nieuwe pand langdurig huren.
Stroomaansluiting
Hoe de aansluiting op het elektriciteitsnet precies wordt geregeld, nu Liander heeft aangegeven dat er vrijwel geen ruimte meer is voor nieuwe grootverbruikers, daar wordt nog op gestudeerd. ,,We hebben nog een jaar de tijd om daar een oplossing voor te vinden’’, zegt Koning.
De nieuwe Batenburgvestiging in Zwaag krijgt een voortrekkersrol. Het concern denkt voor meer vestigingen aan vernieuwing van de huisvesting en als het nieuwe gebouw op Zevenhuis aan alle moderne wensen voldoet kan het dienen als basis voor de nieuwbouw van andere bedrijven.
Klimaatneutraal
Om te beginnen moet het gebouw zo klimaatneutraal mogelijk worden. Er is een werkgroep van 35 werknemers gevormd die samen met Nieuweboer Architecten uit Zwaagdijk-Oost het interieur ’in elkaar gaat sleutelen’. De mensen die er werken moeten zich er prettig voelen, dat staat voorop, vertelt Tjalsma. De hoogste standaard in luchtkwaliteit, veel planten en ander groen, licht, temperatuur, het moet allemaal in orde zijn en prettig aanvoelen. Een industriële uitstraling, maar toch ook een kantine met ’huiskamergevoel’.
Ook het ontwerp van het gebouw zelf is er niet een van ’dertien in een dozijn’. Volgens Tjalsma is het allemaal van belang voor het behoud van het personeel én het aantrekken van nieuwe krachten. ,,Jonge mensen vinden duurzaamheid en het klimaat waarin zij werken belangrijk. We willen echt een thuis zijn voor onze medewerkers.’’
Tekst uit NHD vrijdag 7 oktober 2022 | Eric Molenaar