Persmap

Van zeven huizen tot Zevenhuis

kevinzevenhuis on 6 januari 2015

NL

EN

Uitvoerder Stefan Vlaar van Scholtens Bouw vertelt over toen en nu.
Geen dijk te hoog; MOSO behaalt hoogste punt op bedrijventerrein Zevenhuis.
Het is niet eens zo heel lang geleden dat ons mooie Westfriesland nog uit moerasgebieden, meertjes, dijken, vaarten en stukken land bestond. Het vervoer van goederen vond vooral plaats over het water en daar waar dijken en waterwegen elkaar kruisten, werden de schepen door een overhaal verplaatst. De door de tuinders verkochte goederen werden over waterwegen vervoerd, dus je begrijpt dat deze overhalen, waar er in Zwaagdijk zelfs twee van waren, van groot economisch belang waren.

Tijden zijn veranderd en de waterwegen zijn vervangen door het wegennet dat we nu kennen. Dat de juiste infrastructuur in de nabijheid van je onderneming van cruciaal belang is, zal nooit veranderen. Voor Westfriesland zal de verbetering van de N23 Westfrisiaweg een grote rol gaan spelen in de bereikbaarheid van de regio. En daarom ligt juist aan deze weg, vier autominuten vanaf de A7, tussen Hoorn en Zwaagdijk het nieuwe bedrijventerrein: Zevenhuis.

 

Zevenhuis refereert aan een akte uit 1460 waarin de zeven huizen nabij de overhaal op de dijk van Zwaag weergegeven zijn. Mede door de goede strategische ligging heeft de snel groeiende bamboe importeur MOSO International B.V. het bedrijventerrein in Hoorn gekozen als de nieuwe centrale locatie van kantoor, opslag en expeditieloodsen. Op dit moment is Scholtens Bouw volop bezig met de realisatie hiervan.

Stefan Vlaar vertelt: ‘In november 2014 stond ik nog op de kale vlakte toen we begonnen  met het verharden van de ondergrond. Dagen achter elkaar werd granulaat aangevoerd wat door shovels en kranen op de juiste plek werd neergelegd. Het granulaat van de verharding kraakte onder de rupsen van de heistelling. Daarna konden de 659 heipalen worden geslagen. De 5 tons heiblokken stonden met veel geweld de prefab betonnen palen naar een diepte van circa 18 meter weg te slaan en binnen twee weken na de eerste paal was het heiwerk gereed. Tegelijk met het heiwerk vond een start van de fundatiewerken plaats’.

 

Stefan Vlaar vertelt verder: ‘Deze werkzaamheden werden allemaal in de maand december gerealiseerd. Een maand waarin regen en wind vrij spel hadden op de kale vlakte. De neerslag die onophoudelijk viel, liet het grondwater stijgen en daarom hebben we met pompen het water uit de bouwput gehaald. De bouwmaterialen werden tegen de harde,

 

stormachtige wind met spanbanden en hekken vastgezet om zo wegwaaien te voorkomen. Ondanks deze kuren van Koning Winter volgde de bouw voorspoedig. Op 5 december, slechts drie weken na de start van het heiwerk, vond de stort van het eerste beton voor dit nieuwbouwproject al plaats. En voor de kerst stond de volledige staalconstructie van de opslaghal op z’n plaats. Tegelijktijdig werd aan de bouw van de hallen en het nieuwe kantoor gewerkt. Ik verwacht dat de totale overdracht van het pand in de zomer van 2015 zal plaatsvinden’.

 

‘Op de plek waar vroeger rondom de zeven huizen een overhaal schepen over dijken wist te verplaatsen, toont Scholtens aan dat er nog steeds geen dijk te hoog is. De vorderingen voor de realisatie van het bedrijventerrein Zevenhuis in Hoorn, de bouw van de eerste vestiger MOSO en de ontsluiting op de N23 Westfrisiaweg in april volgen elkaar in rap tempo op.

Bedrijventerrein Zevenhuis is de ideale plek voor iedere ondernemer’; aldus de uitvoerder.

Stefan Vlaar, uitvoerder Scholtens Bouw