Settlers

Interview Arjan van der Vegte – MOSO Bamboo Products

admin on 16 augustus 2019
MOSO International BV vestigt zich als eerste op het nieuwe duurzame bedrijventerrein Zevenhuis. MOSO is de Europees marktleider in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve en milieuvriendelijke producten vervaardigd uit bamboe. Exploitatiemaatschappij Zevenhuis is verheugd dat juist MOSO het spits afbijt. Het bedrijf past uitstekend op Zevenhuis omdat ook zij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. MOSO verwacht in 2015 haar nieuwe kantoor met bedrijfsruimte in gebruik te nemen.

Jullie waren de pionier op Zevenhuis. Het heeft even geduurd voor er buren kwamen, maar nu komen ze alle kanten op jullie af.

1. Hoe lang bestaan jullie al?
Moso is opgericht in 1997. Nederlandse vrienden starten een bedrijf in bamboe vloeren. In de eerste jaren wordt het bamboe geïmporteerd naar een klein magazijn in Purmerend. In 20 jaar is Moso diverse malen verhuisd met nu haar huidige locatie op Zevenhuis. Met 20 jaar ervaring in de relatief jonge bamboe industrie, kan MOSO met recht pionier genoemd worden in de ontwikkeling van innovatieve bamboe oplossingen voor binnen en buiten.
Dankzij de focus op duurzaamheid, product kwaliteit en innovatie wordt MOSO wereldwijd gezien als het A-merk in bamboe.
Er is geen enkel ander bedrijf wereldwijd met een vergelijkbaar breed – en nog steeds uitbreiden – assortiment in hoge kwaliteit bamboe producten, wereldwijd leverbaar vanuit voorraad.

“Het spreekt Moso aan dat Zevenhuis duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit past perfect binnen de doelstellingen van Moso. Verder is de locatie vlak bij de A7 een voordeel.”

2. Wat is duurzaamheid volgens jullie bedrijf?
Wij zien reuzenbamboe als één van de meest potentierijke grondstoffen in de noodzakelijke overgang naar een duurzame economie.
Het groeit sneller dan iedere andere plant en combineert dit met hardhoutachtige eigenschappen. Deze kwaliteiten maken Moso bamboe het ideale alternatief voor tropisch hardhout.

3. Op welke manier hebben jullie aandacht besteed aan duurzaamheid met het gebouw?
In het Moso pand op Zevenhuis heeft Moso zoveel mogelijk in verschillende toepassingen bamboe als materiaal toegepast, zoals vloeren, een terras, gevelbekleding, plafonds, kozijnen, deuren, etc.
Er zijn zelfs 5 originele bamboe stammen in het kantoor geplaatst welke dwars door de verdiepingsvloeren heen steken. Dit om de grondstof te kunnen laten zien waar de Moso producten van worden gemaakt.
Naast het toepassen van het duurzame materiaal bamboe heeft Moso strenge eisen gesteld aan de kwaliteit van andere gebruikte materialen, zoals materialen met hoge isolatie waarde, om zo een energie zuinig pand te creëren.
In het magazijn zijn LED lichtlijnen toegepast welke op beweging aan schakelen.
Voor klimaatbeheersing in het kantoor is vloerverwarming in combinatie met een WTW ventilatie systeem en airco-systeem toegepast.

4. Wat zijn de kwaliteiten van Zevenhuis voor MOSO?
Het spreekt Moso aan dat Zevenhuis duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit past perfect binnen de doelstellingen van Moso. Verder is de locatie vlak bij de A7 een voordeel. En de hoge kwaliteit eisen qua uitstraling en type bedrijven.

MOSO bamboo products
MOSO bamboo products

5. Wat betekent Westfriesland voor jullie?
Voor mij persoonlijk niet meer dan dat Moso als bedrijf hier gevestigd is. Ik woon namelijk in een andere regio in NL. West Friesland is voor Moso de locatie waar het bedrijf ooit is begonnen en hier uitgegroeid tot wat we nu zijn. Het grootste gedeelte van het personeel in de vestiging in Nederland komt uit West Friesland en we bieden dus werkgelegenheid aan de regio.

6. Staan er nog punten op jullie verlanglijstje voor Zevenhuis? (fiets, wandel)
Het vasthouden aan de opgestelde duurzaamheidseisen, kwaliteit en uitstraling van de te vestigen bedrijven.
Het creëren van een uniforme uitstraling waarbij veel natuurlijke, duurzame materialen worden toegepast en veel groen. Het moet op alle aspecten van duurzaamheid (energie, materialen) als duurzaam industrie terrein worden gezien. Een voorbeeld van andere industrieterreinen in NL.

Over MOSO International BV
MOSO International BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve en milieuvriendelijke, uit bamboe vervaardigde, producten voor interieur en exterieur toepassingen. MOSO is een mondiale speler en al ruim vijftien jaar actief vanuit het
hoofdkantoor in Zwaag. Met haar ruime ervaring en vestigingen in China (Hangzhou), Hong Kong, Spanje (Barcelona), kan MOSO aan de hoogste klanteisen voldoen. Meer informatie over MOSO kunt u vinden op www.moso.eu.